Frågor och svar om få kontakt

18 Jun 2005, 13:20 126
Annat, 0 år
Question


Hej jag är en tjej på 14 år som undrar hur man får kontakt med killar på fester tillexempel!? jag menar..om man ser en söt kille som man skulle vilja lära känna och kanske kyssa.. hur ska man göra då? bara gå fram eller? jag vill inte blir nobbad helst :S SNÄLLA SVARA!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Tänk vad många tillfällen till både kärlek och vänskap alla missar här i livet bara för att vi är så rädda för att bli nobbade!
Ja, faktum är att det oftast är rädsla för att bli avvisade eller nobbade som gör att vi inte tar kontakt med någon vi blivit intresserade av, så i det fallet är du definitivt inte ensam.

Hur gör man då undrar du?
Ja, det finns ju inget enkelt svar på hur man tar kontakt, för det handlar ju mycket om vilken situation man befinner sig i, hur man själv är som person och vem det är man vill ta kontakt med. Men enligt min erfarenhet så finns det inga dåliga sätt att ta kontakt med så länge som man inte är dum på något sätt. Så, att gå fram och säga något enkelt som: "Hej, är det okay om jag sätter mig ner här bredvid?", och sedan kanske fortsätta med att fråga vad han/hon heter, vart han/hon går i skola osv för att få igång ett samtal, är ju ett sätt. Och vill man vara mer direkt på så kan man gå fram och säga något i stil med: "Hej, jag såg dig på håll och blev lite nyfiken på dig för jag tycker du är så söt. Är det okay om jag sätter mig här?".

Ja, det finns självklart tusen mer saker man kan säga. Och egentligen tror jag inte att det svåraste är att komma på något att säga, utan det svåraste är just att våga, för tänk om man blir nobbad. Men enligt min erfarenhet så finns det bara ett sätt att komma förbi den här rädslan och det är att träna och göra det så pass många gånger så man blir van, och dessutom så ska man helst bli nobbad några av gångerna. Han kan ju inte vara klok, kanske du tänker nu, ska man sträva efter att bli nobbad?
Nej, man behöver inte sträva efter det, men faktum är att om man nu blir det några gånger, vilket man självklart kan bli, så märker man att det faktiskt inte är så himla farligt och att jorden inte stannar för det. Istället brukar man göra erfarenheten att man faktiskt överlever det och man kan ha glömt det ifall man inte slutar att våga försöka, för då kommer man förr eller senare att träffa rätt person och då blir alla händelser på vägen dit helt betydelselösa. Dom flesta har erfarenheter av att ha blivit nobbade och många gånger är det sådant man skrattar åt i efterhand för man tycker ändå att det har varit värt besväret och lidandet när man väl har träffat rätt. Och faktum är att man kan bli nobbad tio gånger och det räcker ändå med att träffa rätt en gång för att man ska kunna tycka det är värt det.
Så, att på erfarenhet av att bli nobbad gör en alltså starkare på många vis då man lär sig att det inte behöver vara så farligt. Och när man varit med om det några gånger och lärt sig det så behöver man inte längre vara så rädd för att bli nobbad, varför man blir mycket modigare när det gäller att ta kontakt. Så, det är därför det är bra att faktiskt uppleva hur det är att bli nobbad någon gång, även om det självklart inte är roligt just när det händer. Men som i allt annat så gäller det att övning ger färdighet, så för dig och alla andra är det bara att sätta i gång och träna på att ta kontakt om du vill bli bra på det, och när man tränar så misslyckas man ju vissa gånger som du vet. Men låt som sagt inte det hindra dig utan ta det som en erfarenhet istället så blir det i längden positivt. Inte så knäppt som du kanske först trodde, eller....

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar