Frågor och svar om sex

18 Jun 2005, 13:26 273
Annat, 0 år
Question


Hej, Jag är en kille som har nyss fyllt 16 år och jag har en flickvän som är 14 år men hon fyller 15 år om en månad... kan jag bli polisanmäld eller straffad om jag har sex med henne 1 månad innan hon blir "byxmyndig"? Maila gärna svar så snabbt som möjligt.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Vid en anmälan om att man haft sex med en person som är under 15 tittar man först och främst på en sak och det är skillanden i ålder och mognadsgrad mellan den som är över 15 och den som är under. När det handlar om två personer som är nära varandra i åldrarna som du och din flickvän är, och som man kan förvänta sig har ungefär samma mognadsgrad så är det ju inte frågan om att en äldre person utnyttjar en yngre persons omognad i sexuellt syfte och därför är inte sex mellan två relativt jämnåriga något brott även om den ena råkar vara över 15 och den andre under. Därför är det heller inte speciellt vanligt att någon i en sådan situation som du befinner sig blir anmäld överhuvudtaget, men det är klart, ibland kan föräldrarna till den underåriga vara väldigt emot att deras barn ska ha en sexuell relation varför det har hänt att föräldrar anmält deras barn partner för att markera sitt missnöje, men det tillhör undantagsfallen, och anmälan leder inte till något åtal eller straff pga det jag sade tidigare.
Men det kan ju finnas andra skäl än rent lagliga till att man behöver ha bråttom med sex om man är väldigt ung, men något brott är det alltså inte ifall ni har sex.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar