Frågor och svar om kompis

19 Jun 2005, 11:05 326
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 17 år som har en killkompis som hela tiden hänger efter mej. Det är hela tiden jag som styr vad vi ska göra och han protesterar inte och hittar inte heller på saker som vi kan göra. Han härmar mej hela tiden t ex köper alltid samma saker som mej, ändra sina åsikter när jag säger annorlunda, går efter mej när jag ska göra någonting m m. Så fort helgen är slut vill han att vi ska bestämma vad vi ska göra nästa helg. Jag känner att jag blir mer och mer irriterad och blir sur och drar mig undan. Jag vill inte såra honom eftersom jag vill att vi ska umgås ibland. Hur ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ni verkar ha en väldigt ojämlik relation och det även om man själv inte är sådan att man vill bestämma och styra vad man gör, tycker osv, så kan man ändå hamna i situationer där man helt plötsligt är den som leder och styr just för att den andre inte själv tar några egna initiativ och puttar fram en i den positionen.

Eftersom du uppenbarligen inte vill att en vänskapsrelation ska se ut på det här sättet utan vill ha lite mer givande och tagande från båda håll, så får du försöka förändra er relation i den riktningen. För att göra det krävs självklart din killkpompis medverkan så det första du måste göra är att lyfta upp problemet på bordet och höra med honom ifall han är intresserad av att medverka till en förändring. Du kan tex sätta dig ner med honom och berätta för honom att du känner att det är en obalans mellan er där du blir den som tar mest initiativ, och hela tiden leder fast du egentligen inte vill det. Berätta för honom att du skulle önska att han kom med lite mer initiativ och uttryckte mer vad han tyckte om saker och ting.
Det kan vara svårt att prata om en sådan här sak utan att såra den andre, för det är ju ingen som vill höra att man är efterhängsen. Därför är det bättre att prata om ojämlikhet i en relation och initiativförmåga eller givande och tagande. För hur man uttrycker sig spelar stor roll för ifall ett sådan här samtal ska bli lyckat eller inte. Sedan kan du också hjälpa honom om han vill det genom att fråga honom vad han tycker om olika saker, intressera dig för något han köpt osv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar