Frågor och svar om kompis

19 Jun 2005, 11:36 158
Annat, 0 år
Question


Jag är bög och mina "kompisar" retar mej....jag höll på att ta livet av mej,, Vad ska ja göra??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Många personer har tyvärr fortfarande fördomar mot homosexuella och betraktar det som något avvikande och saker som är annorlunda känns ibland skrämmande för vissa varför dom beter sig illa mot människor som dom uppfattar just som annorlunda.
Men oavsett hur illa man tycker om något eller hur osäker man själv blir inför något som känns annorlunda så får man aldrig kränka en annan människa, det är alltid fel oavsett vad anledningen är.

Jag vet att många precis som du blir retad av kompisar och tappar självförtroendet och lusten att leva på grund av det. Men mitt i allting så är det viktigt att du kommer ihåg att det inte är något fel på dig och att du absolut inte är ensam. Och det är viktigt att komma ihåg för det betyder att det finns andra som upplevt samma som du och som har erfarenhet av hur man tar sig igenom sådana saker och hittar ett bra liv. Samtidigt betyder det att det finns andra som precis som du befinner sig mitt i det just nu och som också skulle behöva stöd från andra som du till exempel.
Att få prata med andra som varit med om samma sak eller som är i precis samma situation som en själv kan vara ett oerhört stort stöd när man har det svårt. Så därför är ett av mina råd att du kontaktar rfsl och hör ifall dom har någon ungdomsverksamhet där du bor och ifall dom har några möten som du skulle kunna vara med på ifall du vill det. Gå in på www.rfsl.se och klicka dig fram till din lokalavdelning så kan du ta kontakt med dom. På hemsidan hittar du också telefonnummer till deras kuratorer dit du kan ringa och prata anonymt om din situation och få stöd och hjälp.

Det andra rådet jag vill ge dig är att behandla den här mobbningen som vilken som helst. Så om det här tex pågår i skolan så är mitt råd att du pratar med skolkuratorn, eller någon lärare du känner förtroende för, då det är skolans ansvar att se till att alla elever har en trygg och säker arbetsmiljö utan mobbning och trakasserier.
Om det pågår utanför skolan så det inte är något alternativ kan du gå till närmaste Ungdomsmottagning och prata med kuratorn där. Han/hon kan stötta dig och hjälpa dig i det här och även hjälpa dig att få ytterligare hjälp om du skulle behöva det.

Jag hoppas att du orkar ta kontakt för att få hjälp för det här du blir utsatt för är så fel, och det är inte du som gör något fel, glöm inte det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar