Frågor och svar om depression

26 Jun 2005, 10:02 384
Kille, 0 år
Question


Hej! Jag känner mig väldigt ofta deppig, har svårt att sova, öronsusningar, är trött , har ofta dålig matlust och känner mig ointresserad och frånvarande. Hur deprimerad måste man vara för att få medicin? Jag har gått i terapi för nåt halvår sedan och en period blev det bättre. Nu är jag tillbaka på samma ställe igen och undrar vad jag ska göra.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är inte ovanligt att en depression kommer tillbaka en eller flera gånger en tid efter avslutad behandling och detta gäller oavsett man fått samtalsterapeutisk eller medicinsk behandling. Man kan se det som en trappa man ska gå upp för, där varje steg ger en möjlighet att nå nästa avsats tills man till slut är där man vill vara. Om man fortsätter med samma behandling eller provar något nytt är lite olika, och vilken behandling man väljer för nästa steg är något man bör diskutera med tex en psykiatriker eller en psykolog. Det finns inget som säger att du ska vara mer deprimerad för att få äta medicin än för att få möjlighet att få samtalsterapi, utan det är andra faktorer som avgör. För och nackdelar med olika behandlingar är alltså något man bör diskutera med någon professionell då varje människas situation och motivation för olika behandlingar är unik.
Så, mitt råd är att du kontaktar öppenvårdspsykiatrin eller den mottagning du gick till tidigare och tar en ny diskussion om hur du ska komma vidare och vilken behandlingsform som passar dig just nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar