Frågor och svar om Ångest

26 Jun 2005, 10:11 141
Tjej, 0 år
Question


jag får ganska ofta ångest, trots att det inte finns nån anledning till det.
ibland blir det såna attacker eller vad man ska kalla det, får svårt att andas osv,är det onormalt?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att få ångestattacker är inget onormalt i den meningen att många människor drabbas av det. Däremot så är det ju inget normalt tillstånd för en människa att ha ångest, dvs det är inget man ska acceptera som normalt och låta vara, utan man bör söka hjälp. Ångest har nämligen den tendensen att växa sig starkare och begränsa ens liv. Detta beror mycket på att man med tiden utvecklar en rädsla för ågestattackerna då man upplever dom som så obehagliga och skrämmande så man är beredd att avstå allt som kan tänkas göra att man får en attack. Det kan betyda att man till slut inte vågar gå ut eller vistas bland människor och det är ju självklart inget som är bra med det.

Det finns hjälp att få när man har drabbats av ångest och mitt råd är dräför att du tar kontakt med närmaste Ungdomsmottagning eller öppenvårdspsykiatri (barn-, och ungdom om du är under 18 år). Dom kan sannolikt hjälpa dig och det är oftast bra att gå iväg och prata med någon om dom här problemen även om dom inte blivit så allvarliga än.
Vill du läsa mer om ångest som egentligen från början är en helt naturlig signal som har hjälpt människan genom åren att reagera på fara så kan du gå in på www.infomedica.se
Använd deras sökfunktion och skriv in ordet ångest.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar