Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

26 Jun 2005, 10:18 375
Tjej, 0 år
Question


kan man gå i terapi även om man inte har varit med om något traumtiskt? jag mår piss utan anledning,(ångest mm.) är man då slöseri med dyrbar tid för psykologerna? tänk om de säger att man är onödig och inte behöver hjälp?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är sällan stora traumatiska händelser som orsakar psykiskt lidande utan många gånger är det många små saker som kan vara svåra att se själv som tillsammans utgör en grund för hur vi mår.
Det går inte heller att värdera psykiskt lidande och säga att den ena personens lidande är större än en annans utifrån vad personerna varit med om, utan det här med hur man mår och känner är väldigt individuellt. Så, den som mår dåligt är självklart välkommen att söka hjälp oavsett om det finns några stora uppenbara anledningar till det psykiska lidandet eller inte.
Så, mitt råd är att du söker hjälp och du kan gärna berätta för den du träffar om dina funderingar du haft om att kanske bli avvisad för att dina problem skulle vara för små. Det ger den du träffar en möjlighet att ge dig sin bild av det hela vilket kan vara till hjälp för att du ska känna dig trygg i situationen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar