Frågor och svar om olika former av sex

9 Jul 2005, 09:10 541
Kille, 0 år
Question


är det bra att kolla på porr film

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om det är bra eller inte är i mångt och mycket upp till var och en, men tittar på man på det utifrån så kan det vara "bra" i den meningen att det kan kännas extra skönt och upphetsande för vissa personer att tex onanera till en porrfilm och det är ju bra om man har det skönt. Däremot så kan det vara mindre bra om man speciellt som ung tittar mycket på porrfilm. När man är ung har man inte så mycket erfarenhet av hur sex i verkligheten går till och då är det lättare att tro att sex funkar som på film. Så många unga som tittat mycket på porrfilm tror tex att alla tjejer gillar gruppsex, analsex och att få sperma i ansiktet. Men sanningen är att det är väldigt få tjejer som gillar dom sakerna. Så, det är alltså inte bra om man tittar på porrfilm och tror att det funkar så sedan. Då kan man ställa till det för både sig själv och framtida partners.

Sist så finns det en etiskt aspekt på det här med att titta på porrfilm. Det är belagt att många framförallt av tjejerna som medverkar i porrfilmerna kommer från ganska trassliga uppväxtförhållande och detta är inte porrindustrin sen att utnyttja. Och att tjejerna oftast framställs som underordnade killarna i filmerna kan man också fundera över utifrån ett jämställdhetspersektiv.
Det finns mycket att säga om detta, och i sista hand är det upp till en själv att bilda sig en uppfattning ifall man tycker att en porrindustri ska få existera. För genom att titta bidrar man indirekt till att den kan forsätta att fungera. Men det är alltså ett ställningstagande som var och en måste göra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar