Frågor och svar om sex

16 Jul 2005, 10:32 98
Kille, 0 år
Question


Jag är kille och 14 år och har en tjej som är 15. Vi har varit tillsammans 1 ungefär 1 vecka nu. Och vi har känt varandra i ca 4 månader. Och vi älskar varandra. Är det för tidigt att ha sex nu? eller det är helt ok? Vad tycker ni?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det går aldrig att säga en ålder för när man är redo att ha sex för det skiftar från person till person. Speciellt i tonåren kan det vara väldigt stor skillnad i mognad mellan två som annars är jämnåriga.
Det går inte heller att säga efter hur lång tid tillsammans som det är okay att ha sex för det skiftar också.
Så tyvärr finns det inga standardsvar att ge dig. Det jag däremot kan säga är att det faktum att du frågar ifall det är okay eller för tidigt ger en vink om att du själv inte är så säker som man kanske bör vara, varför du och din tjej sannolikt bör vänta tills ni båda vet att det känns okay och inte känns för tidigt. När man är så säker så känner man sällan behov av att fråga någon annan, så vänta på den känslan så springer du inte före dig själv. För det är i många fall bättre att vänta lite extra än börja för tidigt, för egentligen är det ju ingen brådska. Man hinner ju med att ha sex och man kan ju ha det mysigt och skönt tillsammans utan att ha regelrätta samlag, eller hur?

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar