Frågor och svar om kompisrelationer

24 Jul 2005, 10:09 68
Tjej, 0 år
Question


Min vän hade en pojkvän ganska länge, det var hennes första kärlek.
Hon gjorde slut i nyår för att han inte var någon bra kille, en elak, falsk kille som vandaliserar bl.a.
Hon grät jätte länge för honom, och har fortfarande inte kommit över honom.
Hon är kär i en annan kille men ändå drömmer, tänker och pratar om sitt ex!
Vad ska jag göra, vill inte att hon ska vara olycklig. Jag gör allt som går för att hon ska må bra!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När ens vänner fastnar i något problem oavsett vad, så är det bästa man kan göra att vara den personens vän som vanligt. Man kan aldrig som vän fixa problemet utan man måste tyvärr acceptera att varje människa har sina problem som dom själv måste handskas med. Som vän kan man lyssna och vara ett stöd i den mån man själv orkar och vill det, men som sagt, bearbeta problemet kan man inte göra åt någon annan.
Om det stöd man kan ge som vän inte räcker utan kompisen fortsätter att må dåligt kan man föreslå personen att söka hjälp och man kan även hjälpa till att hitta rätt hjälp eller kanske följa med vännen till en kurator första gången. Men återigen, problemet kan man inte fixa hur gärna man än skulle vilja. Så det kan vara viktigt att göra klart detta för sig själv och för sin vän så inte vänskapsrelationen tyngs ner av problem i den grad att vänskapen spricker. För det är lätt hänt när den ena kanske har förväntningar att kompisen ska kunna fixa problemet åt en, emedan kompisen dignar under ansvaret. Så för att inte hamna där bör man prata om sådana här saker och inse att en vänskapsrelation inte innebär att man kan "göra jobbet" åt varandra även om man kan stötta och peppa varandra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar