Frågor och svar om bråk

24 Jul 2005, 10:52 710
Tjej, 0 år
Question


Jag är en tjej på 15 år och jag har de skit jobbigt hemma. Jag undrar om man kan flytta till en fosterfamilj om man vill det? Orkar inte va hemma längre, och hos min syster kan jag inte bo för hon ska flytta till England.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om man har en jobbig hemsituation kan man ta kontakt med en kurator på närmaste Ungdomsmottagning eller i skolan för att få hjälp med att utreda ens möjligheter att antingen lösa situationen tillsammans med föräldrarna/föräldern eller kunna bo någon annanstans. Om man tillsammans med kuratorn kommer fram till att det kan vara aktuellt med ett annat boende tar kuratorn kontakt med socialtjänsten där en socialsekreterare hjälper till med en utredning om situationen för att att hitta en lösning och en lösning kan vara att bo i en annan familj ett tag. Man kan också ta kontakt direkt med socialtjänsten om man vill, det är bara att ringa till kommunens växel och be dom att koppla en dit.

Många barn och ungdomar får under vissa perioder svårigheter i relationen till föräldrarna/föräldern och i det läget är det bra om man söker hjälp antingen hos en kurator eller hos socialtjänsten. För man ska inte gå runt och må dåligt hemma för då funkar oftast varken skola eller annat som är viktigt för en. Så, det är jättebra om du söker hjälp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar