Frågor och svar om kärleksrelationer

29 Jul 2005, 13:23 176
Annat, 0 år
Question


Hej, jag är en tjej på snart 16 år.
Jag gjorde slut med min pojkvän för några veckor sedan. Det var det längsta förhållandet jag haft. Anledningen till att jag gjorde slut var delvis för att mina "kärleksfulla" känslor för honom hade svalnat rejält, och det berodde delvis på att jag är/var kär i en annan. En kille som jag känt i 8 år, och som jag varit småkär i då och då. Han och jag har strulat samtidigt som vi redan varit involverade. Sen när vi båda gjorde slut med våra respektive "partners" så låg vi med varandra. Jag åkte iväg på semester, och vi pratade i telefon minst 2 timmar varannan dag. Sist vi pratade sådär länge, så sa han att han saknade mig och att han ville träffa mig snarast möjligt. Men sen dagen efter, när jag ringer upp igen så säger han att han och hans ex ska ge det en andra chans. Jag förstår inte. Varför gjorde han så? jag vet inte vad jag ska göra. Jag känner mig utnyttjad och oerhört olycklig. Det enda han har sagt är "förlåt" - och det har varit jag som tagit intiativet till kontakt, fast det borde vara han med tanke på vad han har gjort. Han har dessutom sagt att han alltid haft känslor för mig till och från, men att det kändes rätt med hans ex igen när de pratade. Jag är så olycklig. Jag älskar honom fortfarande.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det går tyvärr inte att svara på varför den här killen gjorde som han gjorde, men man kan tänka sig att han inte var riktigt färdig med sin separation från sitt ex innan han påbörjade något nytt med dig. Och när man påbörjar något innan man känslomässigt avslutat något gammalt är det större risk för att man strular till det och att någon blir sårad i slutänden.

Ni har ju uppenbarligen också en historia ihop där ni varit lite till och från och ska man se krasst på det så är det sällan den typen av relationer övergår till ett mer seriöst förhållande för om dom känslorna och den viljan funnits där brukar det inte ta så lång tid som det gjort för er.

Men oavsett om det här jag sagt stämmer eller inte så är ju din känsla av sorg och svek lika stor och det är något du får försöka bearbeta så gott du kan och på det sätt som passar dig. Tyvärr är ju kärleken så här ibland och det är aldrig roligt att vara den som står kvar med ett brustet hjärta. Ibland hjälper det att prata med personen ifråga för att få en bättre förståelse, men om det är som du säger att han inte tar några initiativ till kontakt så kan ju det också bli jobbigt för dig, varför du själv måste avgöra vad som är bäst för dig att göra. Man kan självklart tycka att han borde ta mer ansvar och ta initiativ till att prata med dig, men många gånger är det så att personer som vet med sig att dom har gjort fel (även om det inte alltid är avsiktligt eller tänkt så från början) känner ett dåligt samvete och väljer att sticka huvudet i sanden och hoppas att den andre kommer över det på egen hand. Men även om det kan vara så behöver du inte ta någon hänsyn till det utan om du vill prata mer med honom för att komma vidare och kunna bearbeta det som hänt så är mitt råd att du tar kontakt med honom oavsett om han tycker det är jobbigt eller inte. Så, försök se till ditt eget bästa och gör det som känns rätt för att du själv ska kunna gå vidare. Så mycket mer kan man inte göra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar