Frågor och svar om menstruation

29 Jul 2005, 13:42 725
Tjej, 0 år
Question


Jag har haft flytningar sen trean och snart ska jag börja sexan. Får jag mens snart då? Och sen en fråga till: Alla mina kompisar tycker att det verkar skönt med sex men jag blir bara äcklad. Är det nåt fel på mig?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, det är inget fel på dig. Intresset för sex är något som oftast vaknar i takt med att man blir äldre och många gånger tycker man mest att det verkar äckligt och konstigt när man är yngre. Men många i din ålder känner ett tryck att vara intresserade och erfarna när det gäller sex för att inte verka barnsliga så utåt sett kan det verka som om alla gillar sex och har mycket erfarenhet emedan min erfarenhet säger mig att dom flesta känner sig osäkra och inte alltid har så positiva känslor kring sex som det kan verka.

När det sedan gäller din mens så kommer du sannolikt att få din mens relativt snart. Dom flesta tjejer får mensen när dom är i din ålder, men det finns också dom som får den mycket tidigare och även senare så det där vet man aldrig riktigt. Så, du får se när den kommer, men som sagt det är stor sannolikhet att det sker under det närmaste året.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar