Frågor och svar om kärleksrelationer

30 Jul 2005, 12:03 1080
Tjej, 0 år
Question


Om sin pojkvän vill förlovasej och en dag han går ner på knä och man känner sej inte redo. Vad ska man göra då?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När det gäller både förlovning och äktenskap så kan man inte säga ja för att undvika att såra den andre om det nu är så att man själv inte känner sig redo att ta ett sådant steg. Det vore helt fel mot den andre i längden att säga ja fast man menar nej. Det är bara att tänka på hur man själv skulle vilja ha det. Sannolikt skulle du själv inte vilja att din partner sa jag till något som han egentligen inte vill bara för att inte göra dig ledsen. För det märks ändå senare att personen är med på noterna och det sårar mer eftersom man då känner sig lurad.

Så, det allra bästa är att vara ärlig även om det innebär att man gör sin partner ledsen. Att säga nej och samtidigt ge en förklaring att man älskar honom men inte känner sig redo att ta steget är sålunda oftast den bästa lösningen enligt min erfarenhet.

Men för att helt undvika att hamna i den situationen så kan man föregripa det hela och ta upp tex förlovning till en diskussion. Så om du känner att din partner är beredd att ta steget kan du sätta dig ner och prata med honom om er relation och då komma in på det här med förlovning och säga att det kanske är något du kan tänka dig framöver men att du inte skulle känna dig redo nu. Om han har planerat att gå ner på knä så kan han fortfarande självklart bli besviken men det kan ändå vara lättare att prata om det innan han väl ligger där på knä. Men som sagt, även om det skulle gå så långt så tjänar ingen av er på att du inte är ärlig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar