Frågor och svar om göra slut

17 Aug 2005, 11:04 270
Tjej, 0 år
Question


För mer än en månad sen gjorde min pojkvän slut, vi hade vart tillsammans i två år. Först ville han bara ta en paus och sa att vi antagligen skulle bli tillsammans igen. Efter tre veckor orkade jag inte vänta längre, så jag började träffa en annan. Och blev tillsammans med honom, när jag berättade detta för mitt ex sa att han också hade träffat en ny tjej. Han sa till mig att han ville va singel och att det var därför han gjorde slut, men varför skaffar han då en ny? Han ville dessutom ha ett distansförhållande. Och han erkände också att han trodde att jag och han fortfarande hade varit tillsammans om jag bodde längre bort. Nu går vi i samma klass, och jag saknar honom. Han sa också att han inte hade rillräckligt med tid för sig själv, när vi var tillsammans. Vad ska jag göra? Hur ska jag hantera detta?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du verkar ha fått många otydliga signaler från ditt ex när det gäller anledningen till att han gjorde slut och det kan självklart leda till en känsla av förvirring. Samtidigt så kan ditt eget handlande verka förvirrande eftersom du uppenbarligen saknar honom och vill vara tillsammans med honom, men ändå väljer att träffa någon nu för att du inte orkade vänta som du uttrycker det.

Om du känner för att gå vidare med det hela och försöka få lite ordning i vad det egentligen var som hände mellan er så är förmodligen det bästa du kan göra att sätta dig ner på tu man hand med honom och prata och ställa dina frågor direkt till honom. Det finns självklart inga garantier att han kan ge några svar som gör saker och ting klarare för dig, men det kan vara värt ett försök om du känner att du har svårt att gå vidare utan att åtminstone förstå lite bättre.
När det sedan gäller er fortsatta relation så är det omöjligt att säga hur den kan utveckla sig. Finns intresset kvar från er båda finns det kanske en möjlighet att ni reder ut vad som gick fel och försöker en gång till och ser om ni kan hitta en mer fungerande relation. Men finns inte intresset kvar så finns ju tyvärr ingen annan väg än att försöka acceptera att det är över och bearbeta det på det sätt man själv tycker fungerar och för en del handlar det om att vara mer för sig själv och gråta eller sörja på andra sätt, emedan det för andra mer handlar om att ge sig ut och upptäcka nya saker som väger upp det jobbiga man känner.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar