Frågor och svar om p-piller

17 Aug 2005, 11:14 215
Tjej, 0 år
Question


Jag undrar när är det bäst att ha sex för att inte bli gravid? Innan ägglossning eller efter? Eller när man har mens? Och vart kan man köpa p-piller?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Minst risk för att bli gravid är under själva menstruationen och ett par dagar efter, men sedan är det ökad risk igen. Runt ägglossningen är det som störst chans att bli gravid.
Men oavsett om det är liten eller stor risk så ska man använda preventivmedel om man inte vill bli gravid för att vara säker på att inte bli med barn. Om du är intresserad av att få p-piller så kan du ta kontakt med en barnmorska på antingen Ungdomsmottagningen eller på mödravårdcentralen/barnmorskemottagningen. Dom kan hjälpa dig med recept så du kan köpa p-piller på apoteket.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar