Frågor och svar om första gången

18 Aug 2005, 16:34 253
Kille, 0 år
Question


vid vilken ålder ska man ha sex förstagången?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns ingen ålder då man ska ha sex för första gången utan det är olika från person till person. Det vanligaste är att man har sex första gången när man är mellan 16 och 17 år, men skillnaderna är stor varför det finns en del som har sex redan när dom är 12-13 år emedan andra väntar tills dom är långt över 20 år.
Det viktigaste är att man inte har sex förrän man känner sig redo och har lust för att ha det, och det kan som sagt skilja från person till person. Vidare så är det u inte bara att bestämma sig för att man själv är redo utan många gånger handlar det ju också om att man träffar någon man tycker väldigt mycket om och där förhållandet utvecklas mer och mer tills man vill ha sex. Och eftersom vi inte kan få kärlek på beställning som innebär det här också att det blir stora skillnader för vissa träffar någon sådan person tidigt emedan andra får vänta mycket längre tills rätt person dyker upp. Så, det är alltså mycket som spelar roll för när man har sex varför man ska försöka att lyssna till sina egna känslor och inte gå på vad andra tycker och gör.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar