Frågor och svar om våldtäkt

18 Aug 2005, 16:42 321
Annat, 0 år
Question


Jag vill bli författare så nu så håller jag på att skriva en bok och i den så blir en tjej våltagen. Men ingen jag känner har blivit utsatt för det. (som tur är) Så jag undrar vad man ska göra om man vill anmäla det? Vart man ska går och så?
Hur och vilka hjälper till då?

Hej då =)

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Anmälan om våldtäkt sker alltid till polisen och det är också polisen som har ansvar för att utreda anmälan. Den som blivit våldtagen bör alltid bli undersökt av läkare. Undersökningen är både till för att kunna behandla eventuella skador i underlivet och testa för olika könssjukdomar, men resultaten av undersökning kan också användas som bevis i en eventuell rättegång då gärningsmannen tex kan ha lämnat spår i form av sperma som innehåller DNA som kan identifiera personen.

Många gånger kommer ett våldtäktsoffer först till sjukhuset och då är det sjukhuset som tar kontakt med polisen för att anmäla en eventuell våldtäkt. Men många gånger är det också så att den våldtagna är så chockad att han/hon går hem istället och kanske inte kommer på att anmäla händelsen förrän långt senare och då kan det självklart vara svårt att få fram några fysiska bevis för våldtäkten vilket kan försvåra om anmälan går till ett åtal som prövas i rätten.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar