Frågor och svar om kompis

20 Aug 2005, 10:34 230
Tjej, 0 år
Question


Jag vet inte vad jag ska göra. Jag skickade nyligen ett SMS till killen jag gillar, och skrev att jag gillar honom. (Jag tyckte jag var jättemodig..) Men han svarade jättekonstigt och frågade hur mycket?! Eftersom jag inte visste om han gillade mig, så svarade jag försiktigt och skrev inte exakt hur mycket jag gillar han. Nu är jag rädd att våran vänskap har gått förlorad. Vi var jättebra kompisar innan.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du har helt rätt i att du var modig och ibland kanske man måste ta lite chanser här i livet även om i kommer innebära att det vissa gånger inte går som man hade önskat.
Det är svårt för mig att hjälpa dig att tyda hans svar, men ett problem med att sms:a är att man inte ser den andres kroppsspråk eller ansiktsuttryck varför ditt meddelande om att du gillar honom kanske var svårtolkat då ni som du säger redan var jättebra kompisar. Det är ju inte ovanligt att man skickar ett sådant meddelande till sin kompis för att tala om att man verkligen uppskattar henne/honom och när man som sagt inte ser personen framför sig så kan det som mottagare vara svårt att veta om personen menar att han/hon gillar en på ett vänskapligt plan eller om det är mer än så.
Så, utifrån det behöver hans fråga inte vara så konstigt, då han kanske inte förstod hur han skulle tolka det. Ditt försiktiga svar tillbaka på hans fråga kan då möjligtvis ha gjort förvirringen ännu större.

Så, det kan alltså handla om att ni båda blivit osäkra då ni inte pratat om det här personligen för man ska veta att vi människor behöver kroppsspråk och ansiktsuttryck för att kunna tolka ord rätt, vilket man inte alltid tänker på i vår digitala värld där man tror att mottagaren på något mystiskt sätt ska veta vad man menar med dom ord man skriver.

Men som jag sade i början så är det omöjligt för mig att säga något mer än att ge dig en generell förklaring som kan vara rimlig, men som samtidigt kan vara helt fel då jag omöjligt kan veta hur den här killen tänker och känner.
Så, för att reda ut det hela är mitt råd att du pratar med honom personligen för att undvika fler eventuella missförstånd. Du har ju redan gjort en modig sak så förhoppningsvis klarar du detta också och speciellt med tanke på att han och du är bra kompisar, vilket ni sannolikt kan fortsätta vara oavsett ifall det blir något mer eller inte.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar