Frågor och svar om bråk

20 Aug 2005, 10:57 208
Tjej, 0 år
Question


Hur bygger man upp förtroendet igen?


jag skulle behöva hjälp, jag lovar min pojkvän att bättra mig, att inte bråka med honom, men jag faller tillbaka varje gång. även om jag inte vill..

nu vill han inte förlåta mig om inte jag bevisar för honom att han kan lita på mig, och jag vet inte vad jag skall göra, jag har sagt för många gånger, att jag lovar att bättra mig, att det inte skall hända igen. och han tror inte längre på orden, vilket jag förstår, hur skall jag bevisa för honom att han kan lita på mig? att jag lovar att bättra mig, för jag vill verkligen inte förlora honom.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Precis som du säger så är det svårt för en person att tro på ens ord när man lovat något och sedan brutit det ett antal gånger.
I sådana lägen får man acceptera att den andre inte tror på en längre och genom handling istället visa att det skett en förändring och det är något som tar tid.
Så, du kan alltså i ditt läge inte förvänta dig att din kille skall tro på vad du säger utan du måste nu i handling visa att du menar vad du säger och det är något som alltså kan ta tid varför du sannolikt har en osäker tid framför dig om du bestämmer dig för att du ändå vill försöka.
Det finns inga garantier för att han kommer ge dig chansen att visa att du denna gången menar vad du säger, och det finns tyvärr inte heller några garantier för att han kommer att se att det blivit annorlunda även om du visar det gång på gång och det är tyvärr inte så mycket du kan göra åt det.
Det enda du kan göra är att bestämma dig och sedan låta tiden göra sitt, för förtroende är inte något man bygger upp över en dag utan det tar tid, speciellt om man känner att man blivit sviken av en person många gånger. Då är man av naturliga skäl misstänksam och kanske också trött på at försöka vilket gör att man kan ha svårt för att se skillnaden.

Så, vad du skulle kunna säga till din pojkvän är att det inte finns något du kan säga som gör att han känner förtroende för dig igen, men att du ändå hoppas att han kommer ge dig tillräckligt med tid för att visa att du nu menar vad du säger så att han längre fram kan känna att han vågar börja lita på dig igen.
Parallellt skulle du kunna börja jobba med orsakerna till att du bråkar som du uttrycker det. Om det inte finns någon direkt orsak i ert förhållande till ditt beteende utan det mer handlar om dig och ditt inre liv så kan det finnas anledning för dig att söka hjälp för att lära dig hantera känslor av frustration och ilska bättre. En sådan sak skulle sannolikt också visa för din kille att du menar allvar med att du ska ta tag i det hela.
Så mycket mer kan man tyvärr inte göra i ditt läge.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar