Frågor och svar om kompis

26 Aug 2005, 10:20 180
Kille, 0 år
Question


Jag är en fjortonårig kille som har en jättebra tjejkompis. Vi bor nästan grannar och jag tänkte säga till henne att jag tyckte om henne, men nu har hon sagt att hon är kär i en annan kille. Vågar jag säga att jag tycker om henne också?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ibland kan det vara så att man inte ens tänker tanken på kärlek när man är jättebra kompis med någon, just bara för att man är kompisar. Men när den ena säger något så kanske tanken börjar gro och känslorna kan växa, så visst kan det vara idé att säga något. Men det faktum att hon säger sig vara kär i en annan kille gör ju det hela lite svårare. För om det är så som hon säger så finns ju risken att du blir besviken.
Men hur du gör beror sannolikt på hur goda vänner ni är, och det är svårt för mig att bedömma. För är man verkligt nära kompisar så brukar man kunna prata även om sådana här saker även om den andra inte känner samma känslor. Men har man inte riktigt den nära kontakten så kan det självklart bli fel och vänskapen kan påverkas.

Så, det är en chansning du tar ifall du säger något varför du själv måste försöka fundera igenom hur du tror att hon skulle reagera ifall hon inte har dom känslorna för dig och ifall det skulle vara okay för dig. Du skulle ju i sådant fall kunna vänta och se hur det här med den andra killen utvecklar sig, men det kan ju å andra sidan vara plågsamt i sig. Så, det är inget lätt beslut, men tyvärr ett beslut du själv måste fatta utifrån hur er relation ser ut.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar