Frågor och svar om sex

26 Aug 2005, 10:55 640
Tjej, 0 år
Question


Vilken ålder blir man byxmyndig? Gäller det samma med homosexuella personer? Hörde att lagen har ändrats och att tjejer numera måste vara 16, medans killar ska vara 15 för att vara byxmyndiga. Stämmer detta?
Vad händer om man bryter mot lagen med sin pojkvän (om han är 15-16 och jag 14)

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är 15 som gäller oavsett om man är tjej, eller kille, hetero- eller homosexuell.
Man bryter inte mot lagen om man har sex med sin relativt jämnåriga partner även om den ena skulle råka vara strax under 15 och den andre strax över. Lagen är till för att skydda barn under 15 från att bli utnyttjade av äldre personer, varför ålderskillnaden och mognadsgraden måste vara betydande för att det ska vara ett brott. Lagen är alltså inte till för att jaga tonåringar som har sex eller sexuella aktiviteter med varandra när det handlar om två personer som har ungefär samma mognadsgrad och ålder.
Sedan kan det ju finnas andra skäl än dom lagliga till att man inte behöver ha så bråttom med sex när man är så ung, men det är en helt annan fråga.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar