Frågor och svar om samliv

26 Aug 2005, 11:19 341
Tjej, 0 år
Question


Hej. jag och min kille har haft sex ett par gånger utan kondom, men har använt oss av avbrutet samlag. Hur stor är risken att jag blir gravid?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det går inte att säga hur stor risken är att bli gravid vid avbrutet samlag då det beror på hur man hanterar det, hur pass fertila båda är, och vid vilken tidpunkt man har samlag. Det är ju tex större chans att bli gravid runt ägglossning än direkt efter mensen osv.

Det enda jag kan säga är att det finns en risk då det oftast kommer spermier innan själva utlösningen utan att killen eller tjejen känner det, och det kan ju som sagt räcka med en spermie om man har otur. Så, avbrutet samlag är alltid riskabelt där vissa kan hålla på flera år utan att något händer emedan andra blir gravida första gången. Så någon riskkalkyl går inte att göra, utan det går bara att säga att det här är långt ifrån en säker metod varför man bör diskutera med tex en barnmorska kring andra alternativ till preventivmedel om man inte vill använda kondom. För avbrutet samlag är inget preventivmedel som många tror.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar