Frågor och svar om mobbning

27 Aug 2005, 18:31 329
Tjej, 0 år
Question


kan man göra nåt åt lärare som står på mobbares sidor. på en skola ja blev mobbad i sa han han kan man tyvärr inte göra nåt åt.. den andra lärarn i rummet sa inte ett ord

Svar
Bo Westholm
Psykolog

En lärare har skyldighet att ingripa när han/hon blir vittne till mobbning och dom har även skyldighet att agera när dom får vetskap om att mobbning pågår. Så att säga att man inte kan göra något eller tiga håller alltså inte.
Att bli mobbad är illa nog, men när vuxenvärlden inte ingriper blir det istället ett tecken på att det är okay att behandla en så här, och det kan orsaka ännu större skada än själva mobbningen i sig.
Så, det här du beskriver är långt ifrån acceptabelt. Det du kan göra är att antingen själv eller tex med hjälp av skolkuratorn ta kontakt med rektorn och anmäla händelsen. Han/hon har då skyldighet att utreda vad som hänt och varför dessa lärare inte ingrep. Är det så att inget sker kan man polisanmäla skolan, men det kan vara en jobbig process i sig, varför det kan vara bra för dig om du tar kontakt med en kurator på den skola du går nu, eller på närmaste Ungdomsmottagning för att få råd och stöd i frågan. Men det är jättebra att du reagerar och inte accepterar det här för det finns ingenting som gör mobbning okay, utan det är nolltolerans som gäller då alla elever har rätt till en säker och trygg arbetsplats.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar