Frågor och svar om tjej

31 Aug 2005, 13:50 2439
Kille, 0 år
Question


Tjena bo.. jag har under en lång tid nu väntat på att komma ur ur puberteten, o snoppen har inte utveklats nått knappt.. e de normalt att vara så dryg i puberteten, och finns de nått sätt att snabba på processen?!. de känns liksom fel o skaffa tjej i detta läget även ifall man kan.. snälla svara på detta.. // från en mycket vilsen kille

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är svårt att säga något om din utveckling och huruvida den ligger inom det som anses normalt när du inte säger hur gammal du är. Men om det skulle vara så att du är sen och känner att din pubertet inte kommer igång (tex om du är ca 17 år och inget har hänt än) så är mitt råd att du söker läkare på antingen vårdcentralen eller på närmaste Ungdomsmottagning för att utreda orsakerna. Genom olika läkemedel och hormonpreparat kan man påskynda puberteten men detta måste göras under noggrann övervakning av en läkare och i rätt doser varför detta absolut inte är något man kan göra själv. Så vänd dig till en läkare ifall du anser att du är sen i din utveckling.

När det sedan gäller att skaffa tjej så antar jag ändå att du är i den åldern där dom flesta är i början av, mitt i, eller i slutet av puberteten. Att inte vara färdigutvecklad innebär normalt inget hinder för att bli tillsammans med en tjej, och det borde det inte göra för dig heller sannolikt så det finns ingen anledning för dig att avstå från kärlek och att umgås med tjejer mer nära pga det här. För som sagt i tonåren är det normalt att spridningen är stor när det gäller hur långt man utvecklats och det brukar inte vara det som det hela hänger på.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar