Frågor och svar om p-piller

31 Aug 2005, 14:18 589
Tjej, 0 år
Question


Jag är en 15 årig tjej och har aldri haft sex, med en kille iaf.
Jag har nu en 19 årig kille, och han tvinga rmig inte till något... men jag vet att jag känner mig redo för sex.
Jag undrar vad det är för preventivmedel jag ska använda? Min mamma vill att jag ska gå till er för att hämta, men vad ska jag hämta bortsett från kondom? Vad finns det för piller jag ska använda mot graviditet?
En till fråga är... när vi har \förspel\ så är det han som gör allt på mig... jag vet inte riktigt vad jag ska göra på honom... vad kan jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om du går till Ungdomsmottagningen så kan du förutom att hämta kondomer prata med barnmorskan och diskutera olika alternativ när det gäller preventivmedel som tex p-piller. Din kille kan ju också gå med så ni kan bestämma tillsammans vad som passar er, för det här med preventivmedel är ju något man har gemensamt ansvar för.

När det sedan gäller förspel så finns det inga regler för vad man ska göra. Utan försök låta din egen känsla styra, och har du ingen känsla för vad du har lust att göra med honom så vänta tills du får en, för det finns ingen idé att pressa fram något. Vill du ha hjälp på traven så fråga honom om hur han tycker om att bli smekt. Att ha sex tillsammans med någon innebär inte bara att ha själva samlaget utan det omfattar också att kunna prata om det tillsammans så man lär känna vad den andre känner och tycker om sexuellt och att ta ansvar för det här med tex preventivmedel. Så var inte rädd för att prata och diskutera det hela med honom även när ni inte har någon sexuell aktivitet tillsammans.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar