Frågor och svar om jämlikhet

24 Sep 2005, 16:14 177
Annat, 0 år
Question


Hej
Kan bara tjejer gå i självförsvarskurs?
Jag, är kille, och när jag kollar på internet eller i telefonkat. hittar jag bara självförsvarskurser för tjejer!!??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du har nog rätt i det att dom flesta kurser med namnet självförsvar riktar sig till tjejer. Självförsvar är ju egentligen något som finns i dom flesta grenar av olika kamp-, och budosporter, men sedan har man lyft ut några speciella övningar från dom olika sporterna och satt ihop till särskilda kurser som syftar till att lära tjejer att försvara sig mot olika former av överfall. Självklart borde detta finnas även för killar då tex misshandel på stan av okända gärningsmän oftast drabbar killar.
Nu tror jag förvisso att även killar är välkomna till dom kurser som säger sig vara till för tjejer, men det kan självklart innebära att man inte känner sig välkommen ifall det tydligt uttrycks att det är till för tjejer.
Det du kan göra är att ringa upp dom kursansvariga och prata med dom om det här och höra hur dom ser på det och samtidigt påtala behovet av självförsvarskurser för killar. Sedan kan du givetvis också ta kontakt med en lokal ju-jitsu klubb för mer information, för den grenen av budosport bygger mycket på olika självförsvarstekniker.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar