Frågor och svar om mobbning

27 Sep 2005, 10:10 372
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag har en fråga!
det är en kille i min skola han verkar lite mobbad utan att han ens är med någon går han runt och sjunger, dansar och leker. han lägger sig även på borden han är hel knäpp dessutom är han jämt själv om han inte sätter sig hos någon men ingen vill vara med honom. är det där betendet normalt?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det kan finnas många olika anledningar till att man som person utvecklar ett visst beteende. Och vad som är onormalt i en situation kan vara helt normalt i en annan situation. Men sedan beror det också på vad man menar med normalt. Om man med normalt menar "vanligt" så är den här killens beteende onormalt, för det är inte speciellt vanligt att människor i Sverige sjunger och dansar för sig själv. Men i andra kulturer är det mer vanligt att människor går runt och sjunger för sig själv och där ses ett sådant beteende mer som ett tecken på livsglädje.
Så, man ska vara lite försiktig med att försöka kategorisera människors beteenden i normalt och onormalt, för livet skulle bli lättare för både andra och oss själva ifall vi vågade följa vår känsla lite mer och inte brydde oss så mycket om vad som är normalt, dvs vanligt att göra.

Sedan är det en annan sak att den här killen som du beskriver verkar ensam och att ingen vill vara med honom. Vi människor är tyvärr sådär att vi är lite rädda för det som vi uppfattar som annorlunda, varför vi ofta drar oss undan från människor som beter sig på ett sätt som vi inte riktigt förstår. Det kan i sin tur innebära att den personen som ingen vill vara med utvecklar sina lite speciella beteenden ännu mer, för det finns liksom ingen att lära sig av utan han/hon är helt utlämnad åt sig själv.
Det du skulle kunna göra är att prata med killens lärare så att han/hon blir uppmärksam på att den här killen verkar ensam och utanför. Är du riktigt modig så kanske du till och med går fram till den här killen och pratar med honom.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar