Frågor och svar om första gången

30 Sep 2005, 17:47 375
Kille, 0 år
Question


hej! ja e en kille på 15 år, ja har inte haft sex ännu, vet du ungefär vilken ålder man har de! ja e väldigt sugen på sex nu!! tack så länge

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Enligt statistik från RFSU så är det vanligast att killar och tjejer har sitt första samlag när dom är mellan 16 och 17 år. Sedan varierar det här varför det finns dom som har sex väldigt tidigt emedan andra väntar till en bra bit in i 20-åren innan dom har sitt första samlag. Det räcker ju nämligen inte att lusten finns där, man ska ju förhoppningsvis också träffa någon som man vill ha sex med, och där känslorna är besvarade och det kan ju ta lite olika lång tid. Andra kanske inte bryr sig så mycket om den biten utan det är just sexet dom vill åt, varför dom kanske inte ställer så stora krav när det gäller den känslomässiga biten. Men enligt min erfarenhet så brukar första samlaget bli bättre ifall man känner både trygghet och närhet till den personen man har sex med, det kan vara nervöst nog ändå utan att personen ska vara helt okänd för en. Men det är som sagt upp till var och en.

Att du är sugen på sex nu är i och för sig inget ovanligt. Det är många i yngre tonåren som är sugna på sex då det verkar både skönt och spännande. Men medan man väntar på att rätt tillfälle ska dyka upp så finns det ju inget som hindrar att man onanerar och använder fantasin för att tillfredsställa sig själv. Det kan vara ett bra sätt att lära känna sin egen kropp på också vilket underlättar när man väl sedan ska ha sex.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar