Frågor och svar om göra slut

1 Oct 2005, 12:09 363
Annat, 0 år
Question


Hej Jag och min kille har varit ihop i 4 veckor nu.. men han bor 10 mil bort..jag vet inte hur ja ska förklara, men det känns som det inte fungerar för oss. Han är ofta depprimerad m.m och man känner sej så liten och värdelös för man kan inte ens trössta honom när han är ledsen för han bor så lågnt bort. Jag älskar honom jättemkt.. ..ja vill att de ska hålla...men ..jag vet inte, han säger att om ja lämnar han så tar han livet av sej. och jag tror honom:(..hjälp mej.. vad ska jag göra..behöver honom o han behöver mej.. men de är bara ohållbart känns det som..Har pratat om det med min psykolog men hon fier ingen lösning..Vill inte såra honom.. Men ändå avrunda det om det inte fungerar.:/..

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att stanna kvar i ett förhållande för att den andre hotar att ta livet av sig, håller inte i längden. Din pojkvän har uppenbarligen psykiska problem som han borde få hjälp med, för att hänga upp livet på en annan människa är inte rätt mot någon.
Så, mitt råd till dig är att du pratar med din pojkvän och försöker motivera honom att skaffa hjälp på egen hand. Han har nämligen ansvar för sitt liv, och inte du, och det står honom fritt att skaffa hjälp precis som du gjort. Så, försök motivera honom att själv skaffa en kontakt med psykolog, kurator eller läkare för att få hjälp med sin depression. Om han vägrar och du fortfarande känner att ert förhållande inte funkar så försök följa ditt eget hjärta. För även om man älskar någon är det inte säkert att man fungerar ihop då det kan vara alltför mycket som inte stämmer. Och då ska man inte behöva vara kvar av rädsla för den andres självmordshot. Om du verkligen tror på hans hot och samtidigt känner att du vill lämna honom så kan du ta kontakt med psykiatrin där han bor och berätta för dom om hans självmordsplaner. Detta kan sannolikt även din psykolog hjälpa dig med. Om psykiatrin där han bor får veta att han planerar att ta livet av sig så är det deras ansvar att söka upp honom och göra en bedömning av hans psykiska status. Om läget är tillräckligt allvarligt så han är en risk för sig själv så kommer dom att hjälpa honom även mot hans vilja om det nu skulle gå så långt. Men annars kommer dom försöka övertala honom att få hjälp på frivillig väg och på det sättet så hjälper du istället din pojkvän i längden även om han självklart skulle vara besviken på dig just då.
Men som jag sade först så kan man inte bära på ansvaret för en annan människas liv, utan det man kan göra är att försöka motivera personen till att söka hjälp eller kalla på hjälp om läget är väldigt allvarligt. Då har man gjort allt någon kan förvänta sig av en. Så tänk över det här för det är inte bara hans liv som är viktigt utan även ditt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar