Frågor och svar om onani

1 Oct 2005, 12:54 394
Annat, 0 år
Question


är orgasm farligt...jag har hört att man nåste sluta när man fåt orgasm, men på era svar verkar de ju inte så...?
jag är 14år och har aldrig varut tillsamans med nån e de jette onormalt?
kan man onamera med en kudde eller nåt likannde?

jag bruka onamdea ganska ofta men jag skems alltid efter... ja bruka sätta mig på en kudde och gnida fittan längs men eller stoppa in nåt i den.. e de ett normalt sett?
jag är jette tacksam för svar...!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Förr i tiden försökte man lura i unga människor att både onani och orgasm var något farligt då det här med sex och onani ansågs som något skamligt. Trots att vi är lite mer upplysta idag så finns i vissa fall dom här föreställningarna kvar tyvärr. Dom skapar bara onödiga problem för människor då sex och onani istället borde vara en källa till njutning och lust utan onödiga skuldkänslor.
Så, det jag kan säga till dig är att det inte är det minsta farligt att varken onanera ofta eller få orgasm. Tvärtom så är det bra för kroppen då det ofta upplevs som avstressande och glädjeskapande.

Så ha inga skuldkänslor för att du gör det skönt för dig själv. Att onanera på det sätt du beskriver är inte heller något konstigt. Det enda man ska tänka på är att inte föra in vassa eller smutsiga saker i slidan så man får infektioner eller skadar slemhinnorna.

Att inte ha varit tillsammans med någon när man är 14 är inte heller onormalt. Det här med när man träffar någon är väldigt olika för man ska ju ha lite tur också och det vet man aldrig när man får. Dom flesta har sitt första samlag när dom är mellan 16 och 17 år. Men det finns självklart dom som är tidigare och även dom som väntar en bra bit in i 20 åren innan dom har sitt första samlag. Kanske för att dom inte känner sig redo, men många gånger är det så att dom helt enkelt inte träffar rätt person förrän då, för det styr man ju inte helt över. Så, ta det lugnt och stressa inte, du hinner uppleva både sex och kärlek även om det inte sker redan när du är 14.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar