Frågor och svar om missbruk

2 Oct 2005, 11:17 166
Tjej, 0 år
Question


hej! jag och min pappa bråkar jämt inklusive han sambo.hon dricker och är full varge dag vilket jag tycker är obehagligt... när hon e full så klänger hon väldigt mycket. jag har mått dåligt sen jag gick i fyran (går nu i ettan på gymn) jag har skärt mig och försökt ta livet av mig... jag klarar inte att bo hemma mer.. klarar inte ens att prata med han eller henne i telefon utan att bryta ihop totalt.. snälla hjälp mig.. jag bor hellre på gatan än hemma.. jag orkar inte mer.. vill bara ta livet av mig varje dag.. jag hatar mitt liv.. och min pappa... jag orkar inte en dag till..snälla hjälp mig!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du verkar ha hamnat i en situation där du inte längre ser någon väg till att det ska bli bättre när det gäller din relation till din pappa och hans sambo. Du beskriver inte heller ifall dom gör några försök att skapa en förändring, varför jag utgår från att dom inte har viljan eller kraften att söka hjälp på eget initiativ.

Att ha det som du beskriver det hemma är ohållbart i längden så mitt råd till dig är att du försöker ta hjälp av någon annan vuxen. Eftersom du går i gymnasiet råder jag dig att antingen gå till skolkuratorn eller till närmaste Ungdomsmottagning och prata med kuratorn där. Det är viktigt att någon får veta hur du har det, för det finns möjligheter att hjälpa personer i din situation med allt från stöd till föräldrarna, till annat boende. Men vad som är bäst att göra är något man diskuterar sig fram till då det beror mycket på hur situationen ser ut och vad du vill.
Men gå inte längre och straffa dig själv eller på andra sätt skada dig själv för det kommer bara göra dig mer illa i längden och du har det jobbigt nog ändå. Utan låt någon vuxen hjälpa dig så du kan få lugn och ro i ditt liv och våga känna dig trygg och säker igen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar