Frågor och svar om kärleksrelationer

2 Oct 2005, 11:32 181
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag är en 18 årig tjej som är tillsammans med en underbar kille som är 22 år. Vi har varit tillsammans i 2 år och 2 månader. För ca 1 ½ är sen blev jag gravid och vi beslutade att vi skulle genomföra en abort. Allt gick bra och jag kände ingen ånger.
Idag vet jag att det var rätt beslut men jag känner ändå ångest när jag tänker på det. Jag blev erbjuden att prata med en kurator efter aborten, men jag kände inte det behovet då.
Min pojkvän och jag har också lite problem. Han är verkligen underbar och jag älskar honom men jag har bara fått orgasm en gång när vi har haft sex. Dessutom är han inte så romantisk. Vi har pratat jätte mycket om det och vi har verkligen försökt med allt. På det romantiska planet har han bättrat sig. Jag vet inte vad det är som gör att jag inte kan få orgasm. Kan det ha med sorgen från aborten att göra? Är rädd att jag kanske fallit in i en deprission pga omständigheterna. Det har gjort att vi inte har haft det så roligt på sista tiden. Jag stör mig ännu mer nu på småsaker. Vill vekligen att vårt föhållande ska hålla. Han betyder allt för mig. Vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det låter som om det är många saker som sammanfaller just nu och som får dig att må sämre. Att känslorna kring en abort kan komma lång tid efteråt och att det kan kännas jobbigt även om man fortfarandet tycker man tog rätt beslut är i sig inget ovanligt. När vi människor går igenom jobbiga saker så finns det ofta en fördröjning när det gäller känsloreaktionen som förmodligen beror på att vi just då när det händer är så inställda på att klara av det jobbiga att känslorna inte riktigt får plats. Det är som en överlevnadsreaktion och hjäper oss att klara jobbiga saker i livet. Det viktiga är dock att man låter känslorna få plats när dom väl kommer så man inte fortsätter att försöker trycka bort dom för då blir man sällan riktigt färdig i sin bearbetning.

Så, dels verkar du ha fått dom här känslorna kring den abort ni bestämde er för att göra, och dels så verkar det sammanfalla med olika funderingar du har kring er relation och då med fokus på er sexuella relation. Nu brukar det inte vara så att en sak är helt skild från en annan utan vi människor är tämligen komplexa i vårt känsloliv varför det kan vara svårt att säga vad som beror på vad, och hur allting egentligen hänger ihop. Det viktiga är inte alltid att få detta helt klarlagt, utan det viktiga är oftast istället att vi får en möjlighet att bearbeta känslor och hitta ett förhållningssätt till dom, dvs veta hur vi ska hantera dom. Det är något som man kan få hjälp med av tex en kurator och det är en typ av hjälp som dom flesta behöver någon gång i livet, då en människas liv oftast kantas av en rad mindre och/eller större livskriser.

Så, i mina öron låter det som om du skulle kunna ha nytta av en samtalskontakt för att reda ut dina olika känslor och funderingar så dom inte blir så belastande för dig. Du kan söka dig till närmaste Ungdomsmottagning för att få den hjälpen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar