Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

2 Oct 2005, 11:40 191
Tjej, 0 år
Question


Hej. Vad är skillnaden mellan psykolog och psykiater?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

En psykolog har en femårig utbildning där han/hon läst mycket i ämnet psykologi, dvs
läran om själslivet vilket innebär människors känslor, upplevelser, beteenden och tankar.

En psykiatriker är läkare i botten och har alltså läst väldigt mycket om kroppen, dess olika sjukdommar och hur man botar dessa. Sedan har läkaren valt att läsa en vidareutbildning i psykiatri för att bli psykiatriker och då läser man mycket om hur man ställer diagnos på olika typer av psykiska sjukdommar, dvs vad som kännetecknar dom och hur man kan använda medicin för att hjälpa dessa patienter.

Så, en psykolog har tex inte rätt att använda mediciner utan en psykologs främsta behandlingsmetod är samtalsterapi, emedan en psykiatriker har rätt att skriva ut medicin.
Det här är en väldigt grov förenkling och det finns väldigt många fler skillnader, men det här ger dig förhoppningsvis ett lite hum om skillnaderna.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar