Frågor och svar om kompis

2 Oct 2005, 12:05 288
Kille, 0 år
Question


Hej jag e en kille på 14 år som har en jätte bra kompis på 13 år,, nu e det så här att hon har berättat för mej att hon skär sig å sånt,, å i framtiden kanske tänker ta självmord,,, vad ska jag göra,, snälla svara!!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Mitt råd är att du berättar för någon vuxen, en lärare, skolsköterskan eller tex skolkuratorn. Det kan kanske kännas svårt och kännas som om du sviker hennes förtroende, men ibland måste man göra det för att hjälpa någon som är på väg att allvarligt skada sig själv. Om det känns bättre så kan du berätta för din kompis att du inte kan bära det här själv utan kommer berätta det för någon som kan hjälpa henne för att du vill henne väl. Hon kanske blir arg på dig eller på andra sätt försöker förhindra dig att säga det till någon, men som jag sade tidigare så måste man ibland göra saker som känns jobbiga och särskilt när det gäller någon annans liv. För ingen ska behöva leva med den känslan av att man själv visste men inte fick göra något, ifall personen sedan går och skadar sig eller tar livet av sig.
Låt sedan dom vuxna göra det som krävs för att hjäla din vän, och lita på att hon sannolikt kan förlåta dig senare när hon mår lite bättre om det nu skulle vara så att hon blir arg vilket inte alls är säkert. För det kanske till och med är så att hon berättade för dig för att hon innerst inne vill ha hjälp och hoppas att du kan göra något.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar