Frågor och svar om menstruation

9 Oct 2005, 14:19 754
Tjej, 0 år
Question


heej!!! ja är en tjej på 12år och har jaust fått mens men ja vet inte hur ja ska säga det till mamma snälla hjälp mig

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Många tjejer tycker det känns både skrämmande och pinsamt att berätta för sina mamma eller pappa att dom fått mens. Kanske är man inte van vid att prata om intima saker med sina föräldrar och då kan det kännas lite ovant.
Men att få mens är något helt naturligt i din ålder och egentligen kanske din mamma eller pappa borde ha pratat med dig om det här innan så du inte hade behövt känna så här, men många föräldrar tänker inte på att deras barn håller på att bli stora varför dom "glömmer" bort det här ibland.

Men som sagt, det är ju helt normalt att få mens, så om det är din mamma som du främst vill berätta för råder jag dig att inte göra så stor affär av det. Gå till henne och säg helt enkelt att "mamma, jag har fått mens och behöver hjälp". För många gånger behöver man ju hjälp med att köpa bindor osv, för det kan vara svårt att veta vad man ska använda i början. Så, tänk på att din mamma också varit med om att få sin första mens även om det var länge sedan, så för henne är det sannolikt inget pinsamt eller konstigt med det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar