Frågor och svar om göra slut

9 Oct 2005, 15:33 252
Tjej, 0 år
Question


Hejsan! Jag är en tjej på 13 år och jag och min pojkvän gjorde slut för ca fyra dagar sedan. Vi va ihop i ca 5-6 månader. Han gjorde slut med mej. Men senn han gjorde slut så har jag mått jätte dåligt och jag har inte kunnat äta. har bara lagt ner och gråtit och deppat hela tiden. jag tycker detta är jätte jobbigt. vad kan de bero på att jag inte kan ätaa ? . snälla hjälp. behöver svar. //olycklig tjej 13år

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det du beskriver är inte alls ovanligt. När man är nedstämd och ledsen så försvinner många gånger matlusten. Kroppen och psyket är liksom fullt upptagna med annat, och då faller matlusten och det blir som om ingenting smakar något längre. Det kan vara samma sak med andra sinnesintryck när man är nedstämd och ledsen. Det kan verka som om allting är mycket gråare än förr, och fast det är en solig höstdag med vackra färger så ser man det liksom inte. Likadant med dofter.

Så, när man är nere och ledsen så är det som om alla sinnena "stänger ner" till vissa delar och eftersom matlusten påverkas väldigt mycket av våra doftsinnen och synintryck så är det lätt hänt att man tappar aptiten när man har kärlekssorg.
Det är självklart ändå viktigt att man äter, för inget blir ju bättre av att man dessutom går utan mat. Men kan få tvinga sig själv mer eller mindre ibland för att man vet att det är bra för en att äta, även om det inte känns så just då. Precis som man ibland måste tvinga sig själv att tex träffa vänner och göra andra saker som man normalt tycker är roliga, även om det inte känns så just nu. Det är ett sätt att komma igenom sin kärlekssorg, men det tar lite tid och tills det släpper så får man kämpa en del.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar