Frågor och svar om Ångest

11 Oct 2005, 13:56 290
Kille, 0 år
Question


Hej,
Jag är en kille på 20år som har problem med mitt självförtroende, tror faktiskt jag har någon form av socialfobi, även om jag älskar att träffa nya människor. Det hela bottnar i att jag blev lite mobbad i skolan och sedan ordentligt sviken av en nära vän. Mitt problem märks tydligast då jag har mycket folk omkring mig. Då får jag helt plötsligt ångestattacker och blir jätteröd i ansiktet, jag känner mig dålig och skäms för att jag rodnar och på så vis fastnar jag i en ond cirkel. Nu har det gått så långt att jag sjukskriver mig från jobbet för att slippa uppleva de hämska tillfällena. Mitt problem hindrar mig såväl i mitt jobb som i realtioner. Vad ska jag göra? Behöver jag hjälp av en psykolog?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det kan mycket väl vara så att du skulle vara betjänt av hjälp från tex en psykolog. Du har varit med om något som alla människor upplever som väldigt jobbigt och knäckande för självkänslan, nämligen mobbning. Många gånger så får man aldrig en chans att bearbeta det hela och lära sig bygga upp sin självkänsla igen, utan skola och andra inblandade nöjer sig med att få stopp på mobbningen, eller så upphör den av andra orsaker. Men enligt min erfarenhet så står ofta den mobbade kvar där med sina känslor och sin skadade självkänsla och det är väldigt vanligt att den typen av problem som du beskriver uppstår och blir tydliga även långt efteråt, då man har en stark erfarenhet av att umgänget med andra människor är lika med otrygghet. Händer då något som tex att man rodnar så kommer oftast dom gamla känslorna som mobbarna "planterade" inne i en, och som tex handlade om att man inte dög, var udda, eller på andra sätt utanför gemenskapen, som ett brev på posten. Sedan är det ganska naturligt att man försöker undvika dom situationerna som framkallar den typen av känslor i fortsättningen varför den onda cirkeln som du pratar om börjar snurra. För faktum är ju att det är svårt att bygga upp sin självkänsla och sin trygghet igen om man drar sig undan och isolerar sig. Och den här typen av problem har en tendens att växa sig större i ens fantasi varför det till slut kan räcka med tanken på det hela för att man ska bli stressad och känna att man inte klarar att gå till jobbet, eller göra andra saker där "det hemska" kan hända igen.

Så, det är som du förstår viktigt att bryta den här cirkeln och istället få hjälp att bygga upp sig igen så man känner att man klarar att hantera olika situationer utan att känna att man tappar kontrollen. Det här kan en psykolog hjälpa en med, varför mitt råd är att du söker hjälp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar