Frågor och svar om depression

22 Oct 2005, 12:52 207
Annat, 0 år
Question


Jag har varit deprimerad och har haft panikångest för ungeför ett år sedan. Jag sökte aldrig hjälp med det utan "kom över det" självmant, men jag misstänker ändå att det har lämnat spår efter sig eftersom både jag och andra tycker att jag har ändrat personligheten efter depresionen. Nu har jag fått tillbaka min panikångest fast dom är mycket kraftigare nu än dom var innan, det har tillockmed hänt att jag har svimmat för att jag inte har fått luft under en panikångestatack. Jag vill gå på medecin för detta, men varken orkar, vill eller har tid att gå på samtal, iaf nu. Var ska man vända sig om man vill börja gå på medecin och måste en förälder vara med? Jag är sexton år.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du kan gå till närmaste Ungdomsmottagning och få tid hos läkaren där, eller så kan du vända dig till din vårdcentral eller till barn-, och ungdomspsykiatrin. Om föräldrarna blir inkopplade eller inte beror lite på hur allvarligt det hela är, och hur pass mycket ansvar man klarar att ta själv. Men det är ingen på tex Ungdomsmottagningen eller barnpsyk som skulle ringa dina föräldrar direkt utan om dom anser att dina föräldrar bör bli inkopplade så pratar dom om det med dig och sedan kommer ni överens om hur ni ska göra. Så, du kan lugnt gå dit och prata om dina svårigheter och få den hjälp du behöver därifrån och sedan kan ni komma överens om hur ni gör med dina föräldrar. Om du inte vill att dom ska veta så säg det direkt och fråga hur dom brukar göra så du slipper oroa dig för den saken.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar