Frågor och svar om att vara gravid

29 Oct 2005, 14:33 128
Tjej, 0 år
Question


Hur länge måste man ha sex utan kondom för att bli gravid? Eller beror det på när mensen kommer?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inget svar på den frågan eftersom det varierar starkt. Generellt kan man säga att chansen att bli gravid är störst innan ägglossningen som brukar inträffa i mitten av menscykeln om du har regelbunden mens.
Men hur snabbt man blir gravid när man slutar att skydda sig är olika från par till par och beror på en mängd faktorer. Vissa styr man över, som tex hur ofta man har samlag, och andra styr man inte över som tex hur pass fertil man är. Vissa par kan av olika anledningar inte få barn även om dom har samlag utan skydd.
Så, svaret blir alltså att man inte vet det i förväg när det gäller hur lång tid det tar innan man blir gravid vid oskyddat samlag.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar