Frågor och svar om att bli kär i sin kompis

12 Nov 2005, 11:00 255
Annat, 0 år
Question


Hej. jag var på bio men en killkompis och vi hade jätte kul men de är et problem.. jag tror han gillar mig nu.. eller jag vet att han gillar mig för på bion tog han min hand och försökte kyssa mig men jag tittade typ bort och sedan när han följed mig till bussen och vi skulle kramas "hej då" började vi hångla.. jag vill jätte gärna vara hans vän men jag vill inte mer..! och gör allt så självklart att han gillar mig och jag vet inte hur jag ska säga till han att jag bara vill vara vänner.. och så är jag rädd, för om jag säger att jag bara vill vara vänner kanske han blir ledsen och inte vill vara min vän mer.. snälla svara! jag vet inte hur ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är en svår situation man hamnar i när ens vän börjar få känslor för en som man inte kan besvara. Det är oftast oundvikligt att den som är kär blir besviken och kanske till och med tycker det känns både pinsamt och jobbigt att fortsätta umgås med vännen som om inget hade hänt.

Det finns oftast inget smärtfritt sätt att säga en sådan här sak på, men samtidigt så måste det sägas, för det blir ju ohållbart om man ska låtsas att man har känslor som man inte har. Jag vet inte om du hånglade med honom för att du tyckte det var svårt att komma ur situationen på ett bra sätt, eller om du helt enkelt trodde att du hade känslor för honom som du sedan i efterhand kände att du inte hade. Oavsett vilket så kan självklart det här ha gjort att han nu tror att du känner som han, vilket kan göra det hela lite svårare. Men samtidigt så gör det det hela lite mer bråttom, för inget blir ju bättre av att han går runt och tror att det är något mellan er.
Det du kan göra är att prata med honom på tu man hand, dvs när det bara är ni två. Men det finns inget speciellt du kan säga som gör honom mindre besviken utan det handlar mer om att du ska försöka vara ärlig och i sådant fall ge honom en förklaring på varför du hånglade med honom för det är säkert sådant som han undrar över. Sedan får du försöka påtala att du vill fortsätta vara vän med honom men att du samtidigt har förståelse för ifall han behöver dra sig undan ett tag. Så mycket mer finns inte att göra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar