Frågor och svar om här kan man få hjälp!

7 Feb 2006, 19:00 107
Tjej, 18 år
Question


Jag har varit deprimerad under en väldigt lång tid och det har gått upp och ned hela tiden och ett tag har det känts jätte bra, men nu känns det som jag är tillbax där jag började. Jag har väldigt mycket saker inom mig som jag skulle vilja prata med någon utomstående om, finns det någon på ungdomsmotagningen man har möjlighet att prata med, och i sånt fall vad kostar det?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att gå till Ungdomsmottagningen är gratis. Det ser dock lite olika ut i olika kommuner när det gäller vilka yrkesgrupper som jobbar på ungdomsmottagningen, samt vilken åldersgräns dom har. I regel finns det alltid minst barnmorska och kurator på en ungdomsmottagning. I lite större städer finns i regel också psykolog och läkare. När det gäller åldersgräns så skiftar den övre gränsen i regel från 20 till 25 år.

I ditt fall är det ju önskvärt att du får träffa en psykolog eller en kurator då det i första hand är dessa som jobbar med samtalskontakter. Du skulle kunna ringa till din Ungdomsmottagning eller gå dit när dom har öppen mottagning, dvs mottagning utan tidsbeställning, och höra med dom vilka möjligheter det finns. En psykolog arbetar i regel mer behandlande än en kurator men man kan komma väldigt långt med en kuratorskontakt, varför det kan räcka mer än väl för dom flesta. Så ring dit, eller gå dit och hör när du kan få en tid för att starta upp en samtalskontakt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar