Frågor och svar om självförtroende

24 Feb 2006, 11:00 47
Tjej, 15 år
Question


hej. jag är en tjej på 15 år som knappt har några kompisar... asså vad säger man vill folk man inte känner? vad kan man prata om?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Vad man pratar om beror oftast på i vilket sammanhang man träffar på personen ifråga. Om det tex gäller klasskompisar man vill ta kontakt med så kanske man börjar att prata om hur man upplever något man gör i skolan. Det kanske handlar om hur man uppfattar en lärare, eller vad man tycker om någon uppgift man fått, eller så kanske man kan börja kontakten med att fråga något. Man är ju tex olika bra på saker och dom flesta människor uppskattar att få beröm. Så om man tex vill ta kontakt med en person i klassen så kan man fundera över vad den personen är bra på och kan man kanske börja med att säga något i stil med; " Jag har sett att du verkat jätteduktig på matte, har du alltid varit det eller har du fått kämpa mycket för det, för jag skulle önska att jag kunde bli lite bättre på det?"

Men man kan också välja att börja prata om något helt annat än det som man har gemensamt, dvs skolan om det gäller en klasskompis eller någon annan på ens skola. Man kan tex börja prata om något man läst eller sett på tv och fråga ifall den andre sett det/hört det och höra vad han/hon tycker.

Det kan ofta vara bra att försöka lägga in en fråga när man tar kontakt för det ger den andre en enkel möjlighet att besvara kontakten och kan göra att man kommer igång och pratar.

På liknande sätt tar man kontakt med andra man träffar på. Att tex börja med någon fritidsaktivitet och gå med i någon klubb eller förening kan vara ett bra sätt att komma i kontakt med människor som delar samma intresse som en själv, och då finns det oftast en hel del man kan prata om kring det man håller på med vare sig det är datorer eller idrott.

Man får försöka vara lite finurlig och tänka ut i förväg saker man kan säga ifall man inte är så van vid att prata med främmande människor. För det här med att ta kontakt är något som vi är mer eller mindre tränade i, och om man inte är så van så är det bra att just sätta igång och träna. För när det gäller att ta kontakt med andra människor så är det ingen skillnad mot andra saker man vill lära sig. Man måste träna för att bli bättre och det känns alltid lite konstigt och avigt i början, men om man inte ger upp så blir det lättare med tiden och till slut går det av sig självt. Men det är alltid svårast i början och därför kan det vara bra att för sig själv bestämma vilka man ska börja att ta kontakt med och i förväg tänka ut vad man ska säga så man hjälper sig själv lite grand.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar