Frågor och svar om Ångest

24 Feb 2006, 11:00 179
Annat, 0 år
Question


Jag känner mig splittrad...vet inte riktigt vem jag är eller vem jag vill vara. Jag tror att dom flesta ser mig som en glad och positiv tjej för det mesta...mina föräldrar tror att allt är bra, men grejen är att jag känner mig misslyckad, trängd och tråkig, ofta är jag deppig på "insidan". Mitt självförtoende är verkligen i bott. Jag har jätte svårt för att visa mina känslor. Det ända jag tänker på är hur jag ska bli av med min ledsna insida och ta fram det positiva och självsäkra i mig.. det känns bara falskt och stelt att vara glad när jag innerst inne inte är glad, det blir som om jag spelar en roll och inte mig själv. Jag tror att jag har någon form av ångest, men jag vill inte inse att detta är allvarligt, därför undviker jag att prata om det. Jag vet ändå inte hur jag ska förklara det för någon i min närhet.
Hur beter man sig för att bli av med en "insida" och en "utsida" ?

Svar

Hej!
Du skriver att du inte vet hur du ska förklara vad du känner för någon i din närhet men jag tycker att du beskriver det mycket bra i ditt brev. Det verkar handla mer om att du inte tror att någon vill och kan förstå.
Du skulle vilja bli av med en "insida" och en "utsida". Ytterst går det inte och det är inte ens eftersträvansvärt. Det måste finnas en gräns där och sedan så väljer man när och hur man vill kommunicera från "insidan".
Problemet är att du inte kommunicerar alls. Kan det bero på att du inte är "sams" med din insida, utan egentligen vill bli av med den och bli någon annan, mer som den utsida du visar upp som en bra skådespelerska? Om du inte är dig själv kan inte ditt självförtroende öka. När du får beröm eller någon säger att han/hon tycker om dig kan du inte ta till dig det, eftersom det är riktat till "utsidan" och det är inte du. Det snarare förstärker din känsla att ingen kan acceptera och tycka om dig om du skulle våga vara dig själv. Du ger inte andra en chans att lära känna dig och visa att de tycker om och accepterar hela dig.
När du håller "insidan" och "utsidan" isär så fullständigt blir också skillnaden mellan dem större och större eftersom ingen sida kan förändras och utvecklas. Om du börjar försiktigt visa att du ibland är ledsen och allvarlig kan du bli en mer "hel" person och få större närhet till dig själv och andra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar