Frågor och svar om missbruk

24 Feb 2006, 20:00 113
Annat, 0 år
Question


Hejsan! Jag är tjej som lever i en jätte bra familj bor just nu hos min mamma & pappa mina 2 storebröder har flyttat hemifrån. Hela vår familj kommer från x som ligger i y och har sedan flyttat ner till x där vi bor nu.

En gång när jag var ensam hemma med min pappa så tyckte jag han verkade konstig och jag sa att han borde gå och lägga sig. Har varit med om det när jag var yngre då han haft problem med att sova och tagit sömntabletter och fallit ihop m.m

Han började bli gnällig och glömde bort vad jag sa och svamlade masssa saker sa att hgan skulle gå och lägga sig men gjorde aldrig det.. Det pågick i säkert 2 timmar innan jag fick honom till sängs jag ringde min mamma & bror som var ute och dagen därefter fick pappa ont i armen ungefär som ett tecken på hjänblödning eller vad det nu är och han åkte ambulans, jag var ej vaken då utan sov. Det visade sig att han var kraftigt berusad.

Han har tidigare nämnt att han hade lite alkoholproblem.. drack alltid en öl när han kom hem förut men det var inte mer med det.

Han jobbar väldigt mycket med sitt egna företag och kan i vissa fall vara väldigt stressad.. Hans pappa dog 2004 men det tog inte så hårt på honom som jag märkte det.

Det har nu hänt flera gånger att han varit full gnällig och man aldrig ha kunnat fått honom i säng. Han har alkoholproblem..

Det här är väldigt ovant för mig för jag har alltid levt i en väldigt bra familj med föräldrar som bor tillsammans är gifta m.m Det känns som om det är mera som en dröm.

Jag börjar bli väldigt orolig. Pappa har rökt förut i många år men har nu slutat.. han är överviktig pch jag själ tänker på väldigt mycket vad jag äter försöker leva hälsosamt. jag vill att han ska först och främst bli alkoholfri det är nr 1. Jag vet att jag inte kan göra detta ensam utan han måste gå i samtal eller något liknande. Vad finns det för några? jag tror det hjälper om jag kommer till mamma och ger förslag.

Att han ska gå ner i vikt vill jag.. han har dåliga knän och rygg och det skulle underlätta för honom om han gjorde det. Jag har försökt vissa gånger att laga nyttig mat men att göra det varje dag funkar inte. Hur ska jag göra honom att förstå? Han har inte tid att fixa mat m.m och han köper alltid mat från en resturang i närheten på jobbet.

Jag är helt ärligt rädd att han ska dö. Jag vill att han ska få hjälp..
Han har dessutom högt blodttryck.

Vad ska jag göra?

Svar

Hej!
Det verkar som att du har haft en bild av den perfekta familjen som nu förstörts när din pappas problem blivit uppenbara. Jag förstår att det känns jobbigt och att du skulle kunna göra allt för att få allt att bli bra igen.
Det är inte konstigt att du känner så men jag ser att du tar på dig större ansvar än det som är befogat. Jag tror att dina föräldrar är medvetna om problemet och att de har varit det längre än du.
Du upplevde det som att pappas alkoholproblem uppenbarade sig plötsligt när ni var ensamma hemma. Så var det inte, utan det var din insikt som kom plötsligt pga att dina syskon och mamma inte var hemma för att skona dig. Det är som att din barndom plötsligt tog slut...
Du behöver inte ta ansvar för att din pappa får hjälp. Det ansvaret har han bara själv och han kan också få hjälp av din mamma som är vuxen till skillnad från dig. Det är plågsamt när man upptäcker att ens föräldrar inte håller måttet i något avseende, men det är också ett led i att själv bli vuxen.
Det vore naturligtvis bra om pappa slutade dricka och för att få hjälp med det kan han exempelvis vända sig till de rådgivningsbyråer för alkoholfrågor som finns i varje kommun, men det är också viktigt att du håller fast inom dig vid allt positivt som han inneburit för dig innan du blev så besviken och orolig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar