Frågor och svar om göra slut

5 Mar 2006, 10:00 131
Annat, 0 år
Question


Min tjej gjorde slut med mej för några dagar sen efter ca 2 års förhållande.
Problemet är att jag inte kan släppa henne, jag vet att jag inte borde ringa henne men jag gör det ändå. Jag har inte ätit någonting på flera dagar o kan knappt sova. Jag gör ingenting på dagarna utan sitter bara hemma, orkar inte ta mej till skolan.
Hur ska jag kunna släppa henne?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att bli lämnad av en partner som man fortfarande älskar och vill vara tillsammans med är smärtsamt. Vi människor reagerar dock väldigt olika när något sådant drabbar oss där vissa blir väldigt aktiva för att slippa tänka och känna smärtan, emedan andra känner sig helt förlamade av sorg och inte kan tänka på något annat än saknaden efter henne/honom.

I ditt fall så verkar du reagera på ett sätt som gör dig passiv och nedstämd, vilket brukar innebära att man tex tappar aptiten och lusten att träffa andra människor.
För att bryta det här läget så är det viktigt att du själv bestämmer dig för att göra saker som att äta, gå till skolan osv, TROTS att det inte känns bra, och TROTS att du egentligen inte vill. Det betyder inte att du inte skall ge dig själv möjlighet att sörja och på det sättet bearbeta dina känslor, men för att du med tiden skall kunna se att livet kan innehålla bra saker även om man blir lämnad av sin partner, och att man kan ta sig igenom en sådan sak med nya erfarenheter som gör en starkare, så gäller det att du ger dig själv chansen att upptäcka det, och det gör du inte om du isolerar dig och slutar äta så din hälsa påverkas.
Det kommer sannolikt att ta ett tag innan andra människor och andra aktiviteter når in till dig och får dig att känna dig glad igen, men man måste börja någonstans, och då gäller det att man helt enkelt bestämmer sig för att man ska ta sig igenom det och göra saker TROTS att man egentligen bara vill sitta hemma och vara ledsen.
Så, försök att ta dig iväg till skolan, träffa vänner, och gör saker på din fritid som du vet att du brukar gilla att göra, även om det inte känns så nu. Eller ta chansen att börja med något helt nytt fritidsintresse för att ge dig själv lite extra stimulans.
Och sedan har du ju helt rätt när du säger att du inte borde ringa henne. Nu bör du fokusera på dig själv och ditt liv så du själv kommer på fötter igen. När du väl gjort det så kan du om du vill ta kontakt med henne igen, men då är det inte säkert att du har lust längre.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar