Frågor och svar om få kontakt

5 Mar 2006, 11:02 102
Kille, 14 år
Question


Tjenare! jag e en kille på 14 år som har ett problem...jag e kär i en tjej som går på min skola och hon e intresserad av mig...här kommer problemet, jag vågar aldrig göra nått. när vi e hemma brukar vi ringa till varandra, vi chattar, skickar sms men på skolan säger vi aldrig något till varandra... det e som att jag inte vågar att göra nått. vad ska jag göra???

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag är övertygad om att du egentligen vet vad du borde göra, nämligen ta kontakt med henne öga mot öga när ni ses i skolan. Problemet är bara att du inte vågar, eller hur?
I dagens läge när man kan kommunicera mycket via mobil och nätet så är det inte helt ovanligt att man "fastnar" där och inte vågar ta steget att prata när personen väl finns framför en. Men ska man komma vidare så är det enda sättet, för även om tekniken är fantastisk så kan vi människor fortfarande inte kramas, pussas, och vara personligt nära via mobil eller nätet. Och det här är något vi oftast längtar efter när vi är kära eller tycker väldigt mycket om någon.

Så, det finns tyvärr inga genvägar när det gäller det här med att ta kontakt, utan det är bara att ta steget och hoppas att det bär. I ditt fall kan det ju du tänka på att hon sagt att hon är intresserad varför risken inte är speciellt stor att hon skulle vara avvisande, utan tvärtom så är sannolikheten stor att hon blir glad. Sedan får du fundera över ifall det skulle vara enklare att få första personliga kontakten på annat ställe än i skolan. Du skulle ju tex kunna föreslå att ni går och fikar ihop, eller går på en bio så ni ses någon annanstans än i skolan där det kan kännas som om alla tittar osv. Säger hon ja till ditt förslag så vet du ju med säkerhet att hon är intresserad och då kanske din nervositet släppar.

Så, sätt dig ner och fundera över hur du vill ha det. För om du inte peppar dig själv till att våga ta steget är det lätt hänt att allt rinner ut i sanden om ingen av er vågar göra ett närmande, och min erfarenhet är att det är bättre att veta att man gjorde vad man kunde även om det skulle gå fel, än att veta att man inte ens försökte.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar