Frågor och svar om sexuellt utnyttjande

18 Mar 2006, 13:00 151
Annat, 0 år
Question


Hejsan jag bor i Ale-kommun och för två år sedan när jag va 17 blev jag tillsammans med min nuvarande flickvän.

Vi hade sex första kvällen och då var hon 14 och jag var som sagt 17.. Jag vet att det inte är olagligt även om det är det på pappret (vi är nära nog i ålder)

Men det jag har klurat på är vem som bedömmer att vi är nära nog i ålder? Vi var i kontakt med er massor av gånger när hon skulle skaffa p-piller och hon fick svara på frågor osv..

Det framgick för er att vi var ett par och det var mig hon låg med, som svar på detta sa ni "Det är ju inte egentligen okej att ni har sex..."

Är det allt ni gör?

hursomhelst, vi är fortfarande tillsammans och det har varit två underbara år.. Men jag undrar ju lite hur ni resonerar i praktiken.. Jag kanske hade varit det sämsta som hänt henne osv.. Inte direkt så att någon kontroll gjordes

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ungdomsmottagningen på nätet är ett privat initiativ och har i princip ingenting att göra med landets alla fysiska Ungdomsmottagningar som drivs av kommuner eller landsting. Vi kan många gånger rekommendera ungdomar som ställer frågor att gå dit då vi endast har rådgivning på nätet och många behöver träffa någon personligen, tex för diskussion kring p-piller.
Vilken policy som gäller för den Ungdomsmottagning som ni uppenbarligen besökt, vet jag inte, men generellt så är det inte okay att ha sex med någon som är under 15 när man är över 15.
Den som gör bedömning av ifall man är tillräckligt nära varandra i ålder och mognad är åklagaren och det händer inte förrän en polisanmälan har gjorts.

Ska jag spekulera så kan det vara så att personalen på den Ungdomsmottagning ni var på gjorde sin egen bedömning efter att ha träffat er ett antal gånger om att det här inte var så pass allvarligt att en polisanmälan skulle göras. Ungdomsmottagningen i sig har ju inga möjligheter att agera polis när dom träffar ungdomar. Inte heller kan dom hindra ungdomar från att ha sex osv. Däremot så ska dom jobba med att ge bra rådgivning så att man själv inser att något inte är rätt, eller bra för en själv. Det kan handla om en sådan här situation som du beskriver, men det kan också handla om att noga informera om risker odyl med tex p-piller. Däremot så kan dom alltså inte hindra någon från att ändå vilja ha p-piller, eller ändå ha sex fast dom är under 15. Men om man bedömer att det är en fara för någon eller någon blir utnyttjad då är det polisanmälan som gäller och därefter får åklagare avgöra om man går vidare med ärendet eller inte om nu inte polisen själv väljer att lägga ner ärendet.

Jag kan som sagt inte svara för hur landets fysiska Ungdomsmottagningar agerar utan förutsätter att det är duktiga, kompetenta och engagerade människor som jobbar där och i ert fall har dom uppenbarligen gjort bedömningen att det här inte var något att gå vidare med vilket man kan ha olika åsikter om.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar