Frågor och svar om kompistryck

24 Mar 2006, 11:02 252
Tjej, 15 år
Question


Jag är en tjej som är ihop med världens gulligaste kille. Han är jätt snäll men inget mer. Han är verkligen ful. Jag blev kär i honom föra att vi var så himmla bra kompisar men nu vet jag inte vad jag vill. Snälla hjälp mej! Jag tycker det är pinsamt att säga till mina kompisar att vi är ihop. HJÄLP!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I det här läget bör du fråga dig själv vad du själv känner inför honom. Det är du och han som har en relation och du, han och dina kompisar. Så om du ska vara tillsammans med honom bör det bygga på att du har känslor för honom och att ni två har det bra tillsammans. Om det är så att du fortfarande är kär i honom och ni funkar bra tillsammans så gör du dig själv en otjänst om du låter din rädsla inför vad kompisarna ska tycka styra. Om det verkligen är dina kompisar så blir dom glada för din skull om du är lycklig och har en bra relation. I annat fall så kanske det mer är dina kompisar du borde ifrågasätta istället för din kille.

Jag vet förvisso att när man är ung så är det mycket kring utseende och det yttre som styr, men om du tänker efter så är det inte det som är avgörande för hur man känner inför någon, och det är heller inte avgörande för hur man har det tillsammans. Du säger i ditt brev att det här är världens gulligaste kille och om du då inte hittar modet att stå för hur du känner så gör du sannolikt inte bara honom en otjänst utan även dig själv. För bra relationer växer inte på träd och hittar man en människa som har många egenskaper man tycker om och som man funkar bra tillsammans med, bör man vara rädd om den personen. Det är åtminstone min erfarenhet. Och i ett sådant läge märker man faktiskt ganska snart vilka som är ens riktiga vänner och inte.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar