Frågor och svar om sexuellt utnyttjande

24 Mar 2006, 12:00 152
Annat, 0 år
Question


I svaret på en tidigare fråga (http://ungdomar.se/qa.php?qa_id=827) har Bo Westholm skrivit att det skulle vara olagligt för personer under 15 år att ha sex, något som enligt nuvarande lagstiftning inte verkar stämma helt. Enligt Brottsbalken kap6 §12 ska två barn (en eller två under 15år, eller andra) som frivilligt haft sex med varandra inte kunna dömas för sexbrott.

Vad är det egentligen som gäller?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är helt rätt som du säger att två personer som har sex med varandra och som är tex 14 båda två ska inte åtalas eller dömas för våldtäkt mot barn, sexuellt utnyttjande av underårig eller liknande så länge som båda varit med på det. Däremot så säger lagen fortfarande att man ska inte ska ha sex med någon under 15 år. Att det däremot inte utgår något straff är en annan sak. Kan tyckas lite märkligt men så är det ändå.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar